• kontakt@sebmont.pl

Jak wybierać bezpieczne produkty bezglutenowe?

Jak wybierać bezpieczne produkty bezglutenowe?

5 najważniejszych zasad przy wybieraniu produktów bezglutenowych

1. Idziemy do dietetyka albo rozmawiamy z kimś kto ma również taki problem

Jeśli dorosła osoba będzie już długo żyła z takim problemem to od nie będzie się można wiele dowiedzieć, gdy chodzi o jedzenie na diecie bezglutenowej. Podpowie nam ciekawe wskazówki, które ułatwią nam codzienne funkcjonowanie.  (https://naturaija.pl/produkty-bezglutenowe Dadzą nam szanse na przygotowanie naszej kuchni w taki sposób, ze nie będzie dochodziło do zanieczyszczenia glutenem potraw. Znaleźć będzie można również gotowe i co najważniejsze sprawdzone przepisy, gdy chodzi o potrawy bezglutenowe i będzie to dobre rozwiązanie. Nauczymy się również urozmaicać posiłki i dobierać odpowiednio produkty dla siebie.

2. Przygotuj i wydrukuj listę bezpiecznych i wypróbowanych produktów bezglutenowych

Jeśli dopiero mamy rozpocząć bilansowanie diety i nie znamy dobrze tych bezpiecznych składników, które są wolne od skrobi to warto będzie nosić ze sobą listę, na której będziemy mieli wszystkie takie produkty spisane. To będzie komfortowe rozwiązanie, które powinno się dobrze sprawdzić. Produktów może być wiele, ale mogą one być zanieczyszczone skrobią w procesie produkcji a na to również trzeba uważać.

3. Naucz się czytać etykiety aby wybierać tylko produkty całkowicie wolne od glutenu

To trudna sprawa, ale tak naprawdę obowiązkowa. Niestety większość produktów spożywczych ma w składzie mąkę pszenną a ona będzie taki produkt dyskwalifikować. Dlatego warto będzie sprawdzać na etykiecie komunikaty i wiedzieć czy dany produkt może gluten zawierać, czy może się okazać dla nas niebezpieczny. Czasami pojawia się także informacja, że na terenie danego zakładu produkcyjnego wykorzystuje się gluten i to będzie dla informacja alarmową.

Lista produktów bezglutenowych

4. Szukaj produktów bezglutenowych oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa

Jeśli chcemy być bezpieczni co do tego co będziemy jeść trzeba szukać produktów licencjonowanych, na których znajduje się znak przekreślonego kłosa. Takie produkty są skrupulatnie badane, gdy chodzi o zawartość glutenu i mamy pewność, że nawet ilości śladowe tam się nie będą znajdować. Mamy gwarancje, że nie będzie przykrej niespodzianki, że na linii produkcyjnej używa się i produktów bez glutenu i zwykłej mąki.

5. Sprawdzaj już znane produkty bezglutenowe

Nawet jeśli jakieś produkty były już przez nas sprawdzone to będzie trzeba je dalej sprawdzać. Może się bowiem okazać, że w międzyczasie produkcja się nieco zmieniła i w składzie już pojawia się gluten i wtedy produkt się nie nadaje do użycia.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz