• kontakt@sebmont.pl

Wybieramy zdrową żywność

Wybieramy zdrową żywność

Ekologiczna czy naturalna?

Powinna mieć certyfikat czy powinna tylko smakować. Przy wyborze żywności nie ma co kierować się modą, ale własny rozsądkiem. Mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Dlatego obecnie mamy w sklepach praktycznie wszystko co już chcemy i nie musimy za każdym razem walczyć o dobre posiłki. Jednak sami musimy z uwagą patrzeć na to co wkładamy do koszyka. Podstawowa zasada będzie taka, że musimy być rozważni i nieco podejrzliwi. Większość produktów ma w sobie liczne szkodliwe substancje i producenci nie o wszystkim będą nas informować. (https://naturaija.pl/dieta-matki-karmiacej

Produkty eko

Tworzone są w gospodarstwach ekologicznych. Do ich produkcji nie będzie się używać nawozów sztucznych i chemicznych środków chroniących rośliny, nie będą również genetycznie modyfikowane. Zwierzęta hoduje się bez chemii w sposób komfortowy. Potwierdza się to specjalnymi certyfikatami, które określają produkt jako Bio albo Eko. Na opakowaniu pojawia się unijne logo, na etykiecie zaś nazwa i numer jednostki, która będzie identyfikować.

Szukaj też w supermarketach

Niektóre centra handlowe oraz sieci marketów mają na swoich półach produkty ekologiczne. Pośród kategorii produktów znajdziemy wyroby różnych dostawców zdrowej żywności ekologicznej. Sposób ich produkcji czy hodowla zwierząt będzie się odbywać według ściśle określonych zasad, które obowiązują na terenie UE, co będzie potwierdzone oczywiście specjalnymi certyfikatami i dlatego bez obaw już będzie można się decydować na kupowanie takich produktów.

Chemia w żywności

Udane zakupy

Produktów służących zdrowiu szukaj w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością, poza żywnością ekologiczną znajdziemy tam również tradycyjne rozwiązania oraz produkty przygotowywane pod kątem wegetarian oraz osób, które są na diecie bezglutenowej. Ekoprodukty można także zamówić przez internet.

Zacznij od chleba

Najzdrowszym chlebem będzie taki, który pieczony jest z mąki razowo pszenno – żytniej albo tez orkiszowej z użyciem zakwasu. Dobrze by bochen był wyrośnięty, ale nie może być nadmiernie puszysty. Jeśli tak będzie to znak, że mamy tam masę sztucznych spulchniaczy ani tez zbyt ciemny, ponieważ jest on sztucznie barwiony. Dlatego lepiej uważajmy mocno na to jakie produkty będziemy chcieli kupować.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz